Noen enkle tips for å forminske matsvinnet ditt

Omtrent 19 kg av spiselig mat kastes i søppelet, og 26 kg mat og drikke helles ut i vasken per person per år i Norge. Mye av maten kastes fordi den ikke er spist opp i tide – vi kjøper for mye, glem det på baksiden av kjøleskapet og kaste mat igjen i stedet for å spise opp restene.

Men svinn koster mer enn penger – det koster også for miljøet. Å produsere mat årsaker blant annet drivhusgasser som påvirker klimaet, og også bidra til overgjødsling. Alt dette er gjort forgjeves hvis vi deretter kaste bort mat. Å redusere svinnet er derfor å gi et bidrag til miljøet.

Her er noen enkle råd å starte med

Planlegg kjøpene og ikke kjøp mer enn du bruker.

Spise maten i tid
Oppbevar mat riktig:

Ikke lagre mat i direkte sollys.

De fleste grønnsaker og frukt vare lenger hvis de oppbevares i kjøleskapet.

Frys mat som du ønsker å spare tid på.

Ikke kast mat bare fordi det har passert best før dato – det ofte varer mye lenger. Se, lukte og smake først, og tør å stole på sansene dine. Mat lagres i henhold til instruksjonene er ikke farlig for datoen passert. For risikogrupper som gravide, folk med nedsatt immunforsvar eller eldre skal dere følge de spesifikke kostanbefalinger som er tilgjengelige for disse gruppene.

Ta vare på resterende mat – lag et måltid av alt, brukedem i en ny rett eller fryse.

Før du handler – se gjennom hva som er hjemme og hva som mangler.

Ikke kjøp mer enn du tror du bruke før det blir dårlig. Det er særlig frukt og grønnsaker raskt ødelagt – kjøp heller lite, men ofte.

Kjøp mat med kort date! Hvis du vet at du skal spise mat i nær fremtid, kan du gjøre en forskjell for miljøet ved å kjøpe mat med kort tid igjen til den best før dato. Selv om frukt og grønnsaker blir litt innskrumpet eller flekket er greit å bruke enkle tips

Selv små mengder mat, som pasta og ris, er verdt å fryse. Legg i en krukke eller plastpose og fyll med mer gradvis.

Kjedelig osteskorpe kan bli revet og frosset og brukes til gratinering, pai eller pizza.

Lage et måltid av mange små rester. Inviter venner, dekk bordet pent med f.eks. flotte duker fra Georg Jensen Damask, og gjøre det til en fest!

Skrumpet grønnsaker, som paprika, gulrøtter, brokkoli, er gode å ha i kjøttsaus, lapskaus, gratin, quiche eller suppe.

Lag en fruktsalat av frukt som begynner å bli gammel, eller frys frukt og bruk til smoothie.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *